Shampoo Therapie

Honden en katten met allergische aandoeningen zijn gebaat bij vachtbehandelingen in de trimsalon. Ik wil u hieronder informatie geven welke allergieën bij de hond/kat voorkomen en welke vachtbehandelingen voor verlichting ( het verdwijnen ) van de huidproblemen van uw hond/kat kan zorgen.

De volgende allergieën komen voor bij de hond/kat:

1. Vlooien allergie

2. Voedsel allergie

3. Omgevings allergie (atopie)

4. Contact allergie

5. Geneesmiddelen allergie


Eliminatie dieet: 

Bij een eliminatie dieet wordt er gekeken of met voeding de klachten van uw hond/kat kunnen verdwijnen. Er kan geruime tijd overheen gaan voordat het juiste dieet gevonden is. Een eliminatie dieet duurt al gauw zes tot acht weken.

 

Desensibilisatie:

Dit werkt door middel van het eigen afweersysteem. Het doel is om het afweersysteem minder gevoelig te maken tegen allergenen van buitenaf. Hoelang desensibilisatie duurt, hangt af van de hond/kat. Sommige honden/katten (vooral jonge dieren) kunnen met desensibilisatie goed over de allergie heen groeien en hebben misschien maar één of twee kuren nodig (+/- 12 tot 24 maanden) bij oudere honden kan desensibilisatie voor langere duur nodig zijn. Desensibilisatie wordt altijd gestart met een allergietest. Dit kan door middel van een bloedtest of door middel van een huidtest waarbij er kleine allergenen in de huid gespoten worden. Uit onderzoek blijkt dat een huidtest vaak een beter uitsluitsel kan geven dan een bloedtest omdat een bloedtest vaak geen goede uitslag op omgevingsallergieën geeft.

Beide therapieën hebben niet altijd het gewenste effect, het duurt vaak een tijd voordat u verbetering bij uw hond/kat gaat zien. In de tussentijd dat u met uw dierenarts / voedingsdeskundige bezig bent, zal de hond/kat nog steeds last van jeuk hebben. Hoe fijn zou het zijn om de jeuk door middel van shampoo therapie te verzachten of nog beter te laten verdwijnen, in plaats van uw hond/kat met medicatie te behandelen tijdens het behandeltraject van uw dierenarts/ voedingsdeskundige.

De vacht van de hond/kat is zeer compact en vaak vol en dicht behaard. Pollen en allergenen blijven in de vacht en op de huid aanwezig. Hierdoor kunnen jeukklachten blijven aanhouden, zelfs als uw hond wordt behandeld met een eliminatie dieet of desensibilisatie.

 

Shampoo Therapie :
Wassen is altijd goed voor de gevoelige huid en vacht. Hierdoor worden allergenen uit de vacht, voeten en huid verwijderd. Wassen geeft een jeukstillend of verdampings effect.


Door middel van Shampoo Therapie kan een hond/kat vaak al op korte termijn verlichting van de jeuk ondervinden. Dit is een kuur die op basis van de klachten wordt opgesteld en op de lengte van de behandelingsduur. Veel Shampoo therapieën beginnen met twee behandelingen per week. Al naar gelang de ernst van de jeuk en geïrriteerde huid wordt bepaald  in hoeveel weken dit afgebouwd kan worden of dat een keer per week volstaat.
Afhankelijk van de klachten wordt de shampoo gekozen. Alle shampoos bestaan uit kruiden en/of plantdelen en we kijken  welke shampoo het meest geschikt is voor de hond dat moment. De hond/kat zal op een lichte manier droog geblazen worden. 

 

Voor de Shampoo Therapie wordt uitsluitend gewerkt met de producten van Nogga die ervoor gemaakt zijn om de huidconditie te herstellen. De shampoo's van Nogga breken de microbiële huidflora niet af maar bouwen deze  stukje voor stukje op totdat de huid weer in een goede staat verkeert. De Shampoo's van Nogga zijn niet alleen gemaakt om jeuk problemen te verhelpen, maar er zijn ook een aantal shampoo's van Nogga die door hun specifieke samenstelling huidziektes kunnen verminderen/verhelpen.  Als voorbeeld  geldt dat Alopecia door middel van de juiste shampoo en zonder medicatie verbeterd/verholpen kan worden.


Omdat de trimsalon is gevestigd in een natuurvoedingswinkel voor honden en katten, kunnen we huidproblemen zowel door voeding van binnenuit als met vacht- en huidtherapie van buitenaf aanpakken. In overleg met mijn collega's van de natuurvoedingswinkel kan een  geschikt eliminatie dieet worden voorgeschreven waarop ik de shampootherapie kan aanpassen.  Zo heeft u optimaal profijt van de behandelingen.

 

Shampoo Therapie verschilt heel erg per hond of kat en hierdoor word ook in overleg met de eigenaar een behandelplan ingesteld en naarmate van dit behandelplan zal ook een prijsindicatie worden gegeven.


Let op ! Bij honden die een seizoensgebonden allergie hebben ontwikkeld, kan shampoo therapie preventief helpen tijdens deze seizoenen. Hierbij wordt uiteraard een ander therapie schema opgesteld.

 

U kunt voor meer informatie of persoonlijk advies contact opnemen.